Iepziekte in Binnenmaas

Dit item is verlopen op 07-08-2017.

Vorig jaar zijn er in Binnenmaas verschillende iepen verwijderd omdat ze ziek waren. Deze zomer zien we dat de iepziekte zich verder verspreidt, ook onder iepen die in eigendom zijn van onze inwoners. Bomen die besmet zijn met de iepziekte kunnen zonder kapvergunning worden verwijderd.

Iepziekte herkennen

De iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel en is zeer besmettelijk. Zowel dood als levend (iepen)hout is een besmettingsbron. De schimmel wordt verspreid door de iepenspintkever, die eitjes legt onder de schors van iepen. De schimmel groeit in de houtvaten van de boom. Hierdoor wordt de sapstroom tussen de wortels en de boom verstoord. De bladeren krijgen daardoor geen voedingsstoffen en water meer. Iepziekte begint meestal in een tak bovenin de kroon. Binnen één tot twee weken kan een groot deel van de kroon bruin verkleurd zijn. Dit proces kan heel snel verlopen en de boom is dan ten dode opgeschreven. Op de website van www.bomenbieb.nl of www.iepenwacht.nl kunt u meer informatie vinden over het herkennen van de iepziekte.

Wat kunt u doen?

Om verdere verspreiding van de iepziekte te voorkomen is het belangrijk dat besmette bomen, struiken of opschot (zaailingen) op korte termijn worden verwijderd. Denkt u een zieke boom te zien of zelf een zieke boom te hebben? Neem dan contact met ons op. Wij controleren dan de boom op aanwezigheid van de iepziekte. Blijkt de boom ziek te zien, dan zullen wij u adviseren over hoe verder te handelen.

Melden zieke boom

Bomen kunnen gemeld worden via het telefoonnummer 14 078 of via het meldingenformulier op www.binnenmaas.nl.

07-07-2017

Reacties (0)

Niet gevonden wat u zocht?

Vul dan dit contactformulier in, zodat we onze website verder kunnen verbeteren.

U bent hier:Startpagina | Actueel | Berichtgeving | Nieuws | Iepziekte in Binnenmaas
Deel deze pagina
...geeft je de ruimte

Sportlaan 22, 3299 XG Maasdam  Adres gemeente Binnenmaas
Postbus 5455, 3299 ZH Maasdam  E-mail adres gemeente Binnenmaas
14 078 / 088 – 647 13 00  Telefoonnummer gemeente Binnenmaas
gemeente@binnenmaas.nl  E-mail adres gemeente Binnenmaas
Openingstijden en afspraak maken Afbeelding van een klok