Pagina opties

Groter
A A

Gladheidbestrijding

De gemeente staat dag en nacht paraat om gladheid te bestrijden als de winter toeslaat. We zetten ons in om de belangrijkste wegen en fietspaden in Binnenmaas begaanbaar te houden. Door de weersverwachting goed in de gaten te houden en preventief te strooien, proberen we de gladheid voor te zijn. Wij gebruiken voor de gladheidbestrijding zout met een toevoeging van natriumchloride. Het moderne strooisysteem is zuinig met zout, zodat het milieu zo min mogelijk wordt belast, terwijl de veiligheid zo optimaal mogelijk is.

Wanneer strooit de gemeente?

De gemeente houdt 24 uur per dag, 7 dagen per week de weersverwachting in de gaten. Als er besloten wordt om te strooien, dan zijn de strooiwagens binnen een half uur op de weg. De strooiroutes staan geprogrammeerd in het gps-systeem, zodat de chauffeurs precies weten welke route ze moeten rijden. 

De gemeente strooit preventief, voordat het glad wordt. Dat is meestal in de (voor)avond en/of 's morgens vroeg voor de ochtendspits. Als het langer glad is of als het sneeuwt, blijft de gemeente strooien en indien nodig sneeuw schuiven om de gladheid te bestrijden. Zodra er gestrooid is, is niet meteen de gladheid verdwenen; zout moet immers zijn werk kunnen doen.

De gemeente strooit in principe in de volgende situaties:

  • bij opvriezing van natte weggedeelten of lichte sneeuwval;
  • bij sneeuwval;
  • bij aanhoudende ijzel en/of zware sneeuwval.

Hoe lager de temperatuur, des te minder het strooien van zout werkt tegen gladheid. Als de temperatuur onder de -6 graden Celsius komt, heeft het strooien van zout nog weinig effect. Zout heeft namelijk water nodig om te kunnen werken. Beneden de -6 komt er te weinig water vrij waardoor de dooiende werking van het zout slecht op gang komt.

Strooibeleid

Binnenmaas heeft een selectief strooibeleid en strooit op basis van urgenties. Als eerste urgentie worden (vooral ’s avonds en ’s nachts) alle doorgaande wegen preventief gestrooid, waaronder de busroutes en aanliggende fietspaden. Bij aanhoudende gladheid worden daarnaast op werkdagen wegen en fietspaden die de wijken ontsluiten gestrooid. Locaties zoals winkelgebieden, huisartsenposten, zorginstellingen en scholenroutes worden zoveel mogelijk in deze strooiroutes meegenomen. Ook worden diverse trappen, bruggen en bushaltes handmatig gestrooid. Het is helaas onmogelijk om alle fietspaden, stoepen en wegen te strooien. De gemeente concentreert zich daarom dus op de belangrijkste en meest gebruikte routes.

NB: Namens de chauffeurs van de strooiwagens vragen we u om er met het parkeren van uw auto rekening mee te houden dat strooiwagens veel ruimte nodig hebben, zeker bij gladheid. De wagens met de strooiers erop zijn ongeveer 3,5 meter breed. Vooral op de vele dijken die onze gemeente rijk is, kan het behoorlijk krap zijn voor de strooiwagens.

Meer informatie over het strooibeleid en de verschillende urgentiegradaties vindt u in de folder 'Gladheidbestrijding'. U kunt deze onderaan deze pagina downloaden.

Wat kunt u zelf doen? Let op bij winters weer!

Soms verrast de gladheid en is het opeens glad op de Binnenmaasse wegen. Ga in de winter daarom altijd goed voorbereid op pad. Houd de weersberichten in de gaten en zorg dat u altijd alert bent als u naar buiten gaat. Gaat u op de fiets, let dan extra op bij de fietspaden die niet gestrooid worden en in bochten. Ook stoepen en klinkerbestrating kunnen verraderlijk glad zijn.

Het is voor de gemeente onmogelijk om alle woonstraten en voetpaden sneeuw- en ijsvrij te houden. Daarom adviseren wij u om bij deelname aan het verkeer uw rijstijl aan te passen aan de verslechterde weersomstandigheden. U kunt zelf ook een bijdrage leveren om letsel- en/of materiële schade voor uzelf en uw buren te voorkomen door het trottoir voor uw woning sneeuw- en/of ijsvrij te houden. Naast het sneeuwschuiven kunt u ook gebruik maken van strooizout dat gemeente Binnenmaas kosteloos beschikbaar stelt aan haar inwoners. Benieuwd waar en wanneer u een emmer zout kunt ophalen? Download de veelgestelde vragen onderaan deze pagina.

Op de hoogte blijven?

Via deze website en de social media houden wij u op de hoogte van gladheidbestrijding en de strooiacties van de gemeente.

Vragen?

Wij hebben een lijst met veelgestelde vragen samengesteld. Dit document kunt u hieronder downloaden. Kunt u in bovenstaande informatie of bij de 'veelgestelde vragen' niet het antwoord op uw vraag vinden? Neem dan contact op met de Buitendienst via telefoon 14 078 / 088 - 647 13 00, of e-mail de gemeente: gemeente@binnenmaas.nl.

Documenten